
 

 

 

 

MEMORANDUM 

 
TO:  Bryan Cosgrove, City Manager 

  Amanda Guile-Hinman, City Attorney 

 

FROM: Wilsonville City Council 

 

DATE:  March 3, 2025 

 

RE: Interpretation of WC 3.340 and WC 4.300-4.320 

 

              

 

I. INTRODUCTION 

 

City staff has requested the City Council interpret certain provisions of the Wilsonville 

Code (WC) regarding the presence and expansion of utilities, and, particularly, new utility poles, 

in the City right-of-way. In particular, City staff seeks City Council interpretation of the 

relationship between WC 3.340 and WC 4.300 through 4.320 concerning high-voltage electrical 

transmission poles. This memorandum serves as the City Council’s official interpretation of WC 

Sections 3.340 and 4.300 through 4.320, and any related Wilsonville Code provisions referenced 

herein. 

II. WC 3.340 – UTILTIY CONSTRUCTION, INSTALLATION, AND RELOCATION 

The City Council interprets WC 3.340(3) to prohibit a utility provider from installing new 

utility poles in the City right-of-way, public easement, and public utility easement areas 
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(collectively referred to herein as “City right-of-way”)1. This interpretation is supported by the 

text, context, and legislative history of WC 3.340. 

The City Council adopted WC 3.300 through 3.410 via Ordinance No. 615 in 2006. This 

ordinance created a uniform right-of-way management policy imposed on all providers with 

utilities in the City right-of-way. As a result, instead of approving individual franchise agreements 

with each service provider operating in the City right-of-way, Ordinance No. 615 provides a 

process for service providers to install, relocate, and maintain their utilities in the City right-of-

way through acquiring a right-of-way permit from the City. See WC 3.320(1). The permit is 

required to meet the terms of WC Chapter 3. See WC 3.320(1)(a). If the public interest warrants, 

the City Engineer or designee may negotiate additional terms and conditions to the permit, but if 

such terms and conditions conflict with WC 3.300 through 3.410, the City Council must approve 

the negotiated permit. See WC 3.320(1)(b).  

While WC 3.320 describes the right-of-way permit that a service provider must obtain, WC 

3.340 describes the terms under which a service provider may construct, install, and/or relocate its 

facilities and equipment in the City right-of-way. WC 3.340(3) requires service providers to 

underground all new facilities and equipment with one limited exception. WC 3.340(3), states the 

following: 

                                                 
1 “Right-of-Way” is defined in WC 3.310 as “the space in, upon, above, along, across, over or under the public 

streets, roads, highways, lanes, courts, ways, alleys, boulevards, sidewalks, bicycle lanes, and places used or 

intended to be used by the general public for travel as the same now or may hereafter exist, that the City has the 

right to allow User to use.” 

 

“Public Easement” is defined in WC 3.310 as “the space identified within the easement document this is in, upon, 

above, along, across, over or under the publicly owned and maintained storm, sanitary, or water facility.” 

 

“Public Utility Easement” is defined in WC 3.310 as “the space in, upon, above, along, across, over or under the 

easement as identified within the easement document. By way of general description, public utility easements are 

typically created along the border(s) of a tax lot or frontage along public right-of-way and are intended for the use of 

utility companies and other authorized users to operate, place, relocate and maintain facilities in accordance with 

City requirements and standards.” 
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“Under Grounding Required. All new equipment or facilities[2] 

shall be constructed pursuant to W.C. 4.300 - 4. 320. User is 

prohibited from installing any new aerial cables, wire, or conduit 

except in locations where existing aerial cables, wire, or conduit 

have not yet been brought underground, permission for attachment 

or over-wrapping is obtained, and the City has no planned and 

funded construction project to bring aerial utilities underground.” 

 

The only exception to the requirement to underground utilities is that new aerial cables, 

wire, or conduit may be installed where existing aerial cables, wire, or conduit are already present, 

and thus, attached to existing utility poles. Nothing in WC 3.340(3) allows installation of new 

utility poles. It is notable that “poles” are referenced in the definition of “equipment and facilities” 

in WC 3.310, but not in the narrow exception stated in WC 3.340(3). Therefore, the City Council 

does not interpret the exception in WC 3.340(3) to include poles. The express language in WC 

3.340(3) supports the City Council’s interpretation because the provision only references an 

exception allowing installation of new aerial cables, wire, or conduit where equipment is already 

present. WC 3.340(3) does not state an exception to allow for new utility poles to be installed. 

Not only does the express language in WC 3.340(3) support the City Council’s 

interpretation, the context of WC 3.3.40(3) does so as well. The second sentence of WC 3.340(3) 

                                                 
2 The term “equipment or facilities” is broadly defined in WC 3.310 and explicitly includes “poles:” 

Equipment or Facilities means any tangible component, whether referred to singly 

or collectively, installed, maintained, or operated by User within the right-of-way, 

public easement, or public utility easement. By way of example, the terms means 

any pole, wire, sensor, loop, light, stabilization or "guy" wire, anchor, pipe, 

conduit, line, main, duct, cable, wire, switch, transformer, value, antennae or other 

equipment, including any equipment box or vault, located wholly or in part under, 

on, or above the surface of the ground within any right-of-way or easement. 

"Facility" includes any item placed in the right-of-way for the purpose of 

providing electric power, natural gas, telephone, telecommunications, radio, cable 

television, internet access, sewer, water, storm sewer or other utility or similar 

service. 

 

Therefore, it is clear that the undergrounding requirement in WC 3.340(3) applies to utility poles, wires, and cables 

(and other similar equipment and facilities). 
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only permits new aerial cables, wire, or conduit if three conditions are met: (1) there are existing 

aerial cables, wire, or conduit that have not yet been brought underground; (2) there is permission 

for attachment or over-wrapping; and (3) the City has no planned and funded construction project 

to underground the utilities. The first and second conditions demonstrate that installing new poles 

is not included in the exception. For there to be existing aerial cables, wires, or conduit (the first 

exception), they necessarily have to be attached to existing poles. The second exception requires 

the service provider to obtain permission for attachment to the existing pole(s) where the existing 

aerial cables, wire, or conduit are present. Both these conditions indicate that new aerial cables, 

wire, or conduit are only allowed to be attached to existing utility poles. 

Finally, the legislative history of WC 3.340(3) supports the City Council’s interpretation. 

The staff report accompanying Ordinance No. 615 noted some of its key features, including the 

prohibition against above-ground utilities: 

“(3) Aerial facilities are prohibited (under-grounding of all new 

equipment is required) except where there are no current 

underground facilities and city has no planned and funded project to 

bring aerial facilities underground.” 

 

Based on the text, context, and legislative history regarding WC 3.340(3), the City Council 

interprets WC 3.340(3) to prohibit a utility provider from installing new utility poles in the City 

right-of-way. Subject to the terms of a right-of-way permit, a utility service provider may install 

only new aerial cables, wire, or conduit on existing utility poles if existing aerial cables, wire, or 

conduit have not yet been brought underground, permission for attachment or over-wrapping is 

obtained, and the City has no planned and funded construction project to bring aerial utilities 

underground. See WC 3.340(3). 

III. WC 4.300-4.320 – UNDERGROUND UTILITIES 

WC 4.300 through 4.320, referenced in WC 3.340(3), only apply to circumstances where 
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existing above-ground utilities are present on land that is subject to a land use development 

approval. The City Council interprets WC 4.300 through 4.320 to be inapplicable to utility service 

providers unless a developer or subdivider is seeking land use development approval from the 

City. This interpretation is supported by the text, context, and legislative history of WC 4.300 

through 4.320. 

WC 4.300(.01) states the City Council’s policy to “require underground installation of 

utilities in all new developments.” (emphasis added). This provision makes clear that the 

undergrounding requirements in WC 4.300 through 4.320 apply to new developments, nothing 

more. Then, WC 4.300(.02) states: 

“The approval of any development of land within the City will be 

upon the express condition that all new utility lines, including but 

not limited to those required for power, communication, street 

lighting, gas, cable television services and related facilities, shall be 

placed underground.” (emphasis added). 

 

In other words, WC 4.300(.02) states that a condition of approval for new developments will be to 

underground all new utility lines. Both WC 4.300(.01) and (.02) state that the undergrounding 

provisions found in this section apply to new development. Nothing in these provisions indicate 

that WC 4.300 through 4.320 apply to utility installations in City right-of-way where no new 

development is occurring. 

WC 4.310 then states that Section 4.300 does not apply to, among other equipment and 

facilities, “utility transmission lines operating at 50,000 volts or more.” WC 4.310, like WC 

3.340(3), does not mention utility poles. Stated simply, WC 4.310 only exempts a new 

development from being required to underground high-voltage transmission lines, nothing more. 

The City Council’s interpretation of WC 4.300 through 4.320 is supported by the context 

of the provisions. WC 4.320(.01) requires the developer or subdivider to arrange with the serving 
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utilities to provide underground services. If WC 4.300 through 4.320 applied to circumstances 

beyond new land use development applications, the language in WC 4.300 and 4.320 would be 

broader than only referencing new development and the developer’s responsibility to coordinate 

undergrounding. 

The legislative history of WC 4.300 through 4.320 also supports the City Council’s 

interpretation that these code provisions only apply to approvals of new development. The City 

Council first adopted undergrounding requirements for new development in 1973 via Ordinance 

No. 39. The title of Ordinance No. 39 is “An Ordinance Relating to Underground Utilities and 

Requiring Their Installation in All New Subdivisions.” The title indicates that the regulations will 

apply to new subdivisions. Section 1(A) of the Ordinance states the City Council’s intent of 

requiring “the underground installation of utilities in all new subdivisions.” WC 4.300(.01) is now 

broader to include all new development, but has never expanded to include circumstances beyond 

development of land. 

The reason that WC 3.340(3) references WC 4.300 through 4.320 is to include the 

circumstances when a service provider applies for a right-of-way permit pursuant to WC 3.300 et 

seq. to install utilities for a new development. That way, the City can impose the requirements of 

the development approval on both the service provider and the developer. See WC 4.320(.02) 

(“The location of the buried facilities shall conform to standards supplied to the subdivider by the 

City.”). 

Finally, assuming, for argument’s sake only, that the reference to WC 4.300 through 4.320 

in WC 3.340(3) was meant to apply those provisions to utilities in the City right-of-way regardless 

of a development approval, nothing in WC 4.300 through 4.320 states an intent to allow a utility 

to install new above-ground utility poles. At most, the reference in WC 3.340(3) to WC 4.300 
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through WC 4.320 is to reiterate the general undergrounding requirement while exempting utilities 

from having to underground certain existing equipment and facilities, such as existing utility 

transmission lines operating at 50,000 volts or above. 

IV. CONCLUSION 

The City Council interprets WC 3.340(3) to prohibit a utility provider from installing new 

utility poles in the City right-of-way, public easement, and public utility easement areas, and 

further interprets WC 4.300 to 4.320 to only apply to circumstances where existing above-ground 

utilities are present on land that is subject to a land use development approval. 

Attachments: 

WC 3.300 through 3.340 

WC 4.300 through 4.320 

Ordinance No. 615 

Staff Report to Ordinance No. 615 

Ordinance No. 39 


