
TO: Civil Service Commission 

FROM: James Trujillo, ASD Director and Chief Examiner 

DATE: 12/1/2022 

SUBJECT: Civil Service Rule Interpretation Reversion 9.02.05 
 

 
1) Recommended Action: 
 

Approve Chief Examiner interpretation of the Civil Service Rule 9.02.05 to include 
Paramedic Fire Lt. transfer rights to Fire Lt. This change would allow an individual to revert 
to a Fire Lt. role even if the individual only held a Paramedic Fire Lt. role in the past. This 
change would only impact these two positions as they are in alignment with current rule 
language.  
 
  

 

 
2) Background: 
 

Civil Service rules regarding this matter were created to provide flexibility for the City and 
employees to meet the operating needs of the City and its citizens. Although the Lt. level is 
a leadership position with different expectations, the logic regarding Paramedic FF and FF 
transfer rights apply equally. The position descriptions between Fire Lt. and Paramedic Fire 
Lt. are virtually identical when compared. The only differences are inclusive of the higher 
knowledge requirements for Paramedic duties.  
 
 

 

 
3) Alternatives: 
 

 Reject the request to allow the reversion.  
 

 
4) Attachments: 

 
A. Rule 9.02.05 attached in staff report on page 2 

 
  



 
Civil Service Rule Attachment 
 

9.02.05 REVERSION.  An eligibility list may be established for reversion 

from a current classification to a classification formerly held by the 

employee, provided the employee is currently employed by the City 

of Tumwater and has satisfactorily completed a probationary 

period in the former classification. Requests to be placed on the 

reversion eligibility list must be submitted in writing to the Civil 

Service Commission.  

 

a) Individuals who transferred from the classification of 

Firefighter/Paramedic to Firefighter and do not successfully 

complete the training and evaluation period may request 

placement on the reversion eligibility list. In the case of 

discharge, the employee must submit a request to be placed 

on the reversion eligibility list in writing to the Civil Service 

Commission prior to the effective date of discharge. 

 

b) Individuals on this eligibility list shall be ranked by 

seniority. 
 

 


