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Memo 
To:  Ben Schumaker 
From:  Ken 
CC:  Mary Ann Duncan-Cole 
Date:  August 1, 2008 
Re:  Sewer connection standards  

Question Presented:  Can the City require a resident to connect to sewer 
under SMC 13.08.050 where the distance to connect is less than three hundred feet, 
as provided by City ordinance, but more than two hundred feet as set forth as the 
standard in WAC 246-272A-0025? 

Brief Answer: Yes 

Discussion: 

The City is processing and application for a rezone from single-family residential to 
multi-family residential of several parcels located near the High School.  At least two 
of these parcels have on site sewage systems (OSS), septic tanks, serving 
preexisting multi-family residences.  One parcel intends to rebuild a burned-down 
multi-family structure.  There is evidence of previous failure of the Johnston’s OSS in 
the recent past. 

SMC 13.08.050 requires a resident to connect to City sewer, provided the City sewer 
system is at or near the property line and within three hundred feet of the building or 
proposed building.  For the Johnston property (the one being rebuilt), both of those 
conditions appear to be met.   

However, this three hundred foot limit appears, at first blush, to conflict with 
Washington Administrative Code (WAC) 246-272A-0025, adopted by the State 
Board of Health pursuant to RCW 43.20.0501.  This section allows the local health 
officer to require a property owner to hook up to public sewer under certain 

 
1 That statute mandates the Board of Health to adopt rules regarding disposal of sewage.  RCW 
43.20.050(1)(b). 
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conditions, including when the public system is not more than two hundred feet away 
and when the system is failing. 

It is also worth noting that a local board of health may require a “new development” to 
connect to a public sewer system (without any distance set forth) “to protect public 
health”.  WAC 246-272A-0025(4)2.  Similarly, subsection (5) to this section requires 
the local board of health to have a “new development or a development with a failing 
system” “to connect to a public sewer system if it is required by the comprehensive 
land use plan or development regulations.”3 

The section defines “Development” as “the creation of a residence, structure, facility, 
subdivision, site, area, or similar activity resulting in the production of sewage.”  The 
new structure proposed by the Johnstons would clearly fall within the definition of 
“new development” and the local health officer could mandate a connection to public 
sewer regardless of the distance under section 4, and presumably “must’ require a 
connection because of the City’s “development regulation” contained in SMC 
13.08.050, since the building will be within 300 feet of the City sewer.  Note this 
provision only applies to a “development” within the definition, and a rezone (although 
arguably a “site or “area”) doesn’t directly result in the production of sewage, so it 
may not apply to this application. 

Even assuming the local health officer declined to require a connection at this stage, 
the City may do so independently, according to an RCW that controls this issue.  
RCW 35.67.190 provides, in relevant part, as follows: 

      “All property owners within the area served by such sewerage system 
shall be compelled to connect their private drains and sewers with such 
city or town system, under such penalty as the legislative body of such city 
or town may by ordinance direct. Such penalty may in the discretion of 
such legislative body be an amount equal to the charge that would be 
made for sewer service if the property was connected to such system. All 
penalties collected shall be considered revenue of the system.” 

 

In this case, the City has in 13.08.050 defined the “area served by such sewerage 
system” as any residence within 300 feet of a sewer line.  Thus, the City may (and 
shall) compel the property owners to connect. 

Our City’s ordinance is the prevailing law, superseding the WAC’s. The Washington 
State Constitution, Article XI, Section 11, authorizes City’s to adopt legislation under 
its police powers “not in conflict with general laws”. Washington Administrative Code 

 
2 (4) Local boards of health may require a new development to connect to a public sewer system to protect public 
health. 
3 (5) Local boards of health shall require new development or a development with a failing system to connect to a 
public sewer system if it is required by the comprehensive land use plan or development regulations. 
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sections are not law – they are rules adopted pursuant to laws4.  Thus, even if the 
WAC was read to conflict with the ordinance -- and the above discussion of 
subsections 4 and 5 suggests it does not -- the ordinance should control.  Moreover, 
the RCW’s specifically require us to compel citizen’s to connect when they are within 
our service area, and the Johnstons meet this standard. 

Pam James of Municipal Research also noted that many cities have a similar 300 
foot connection requirement, and they have stood for a considerable time. 

Note our ordinance requires a 90-day notice period to the property owners to 
connect, and provides an appeal procedure.  If you find include connection to sewer 
should be part of your MDNS, you should condition this requirement with compliance 
with the notice and appeal procedures set forth in SMC 13.08.050. 

Let me know if you have any further questions. 

 
4 MRSC will provide a cite for this proposition. 


