
BUILDING CODE QUESTIONS: 
 

Questions have arisen regarding the following building code requirements, where clarification of 
existing requirements would be helpful for an understanding of what is/is not permitted under the 
existing ordinances. Also, questions have arisen with respect to specific properties as to compliance 
with code requirements. 
 

Response from K. Friese + Associates in Blue 
 
A. Code questions: 

1. Setbacks as applied to upper levels and cantilevered properties- 

a.  Is the setback requirement applied only to the foundation or does it apply as well to 
an upper level (above foundation) wall or structure, or cantilevered structure 
above the foundation? 

 
The City's Zoning Code defines the term "setback" as follows: 

 
Setback means the minimum horizontal distance between a lot line and the 
closest wall or face of a building or foundation or projection thereof, excluding 
uncovered steps or unenclosed balconies or porches, or cantilevered roof 
cornices, eaves, or facias, located on the lot. 

 
The City's reviewers interpret this to apply to roof features only.  Not roof 
structures that are designed for habitation, such as balconies or rooftop terraces. 

 
 

b. Who does the inspection and when is setback compliance inspected, both for the 
foundation and any upper level cantilevered portions of a building - only when the 
foundation is poured and/or at any time later in the building process? 

 
Typically, ATS will conduct a ‘form-board” inspection prior to pouring of the 
foundation, to ensure the foundation will poured in the proper location, observing the 
proper setbacks.   
 
Subsequently, ATS will inspect the rest of the building envelope to ensure the structure 
was constructed according to plans. 

 
 

2. Residential height limitations - 
a. Ord 107-71 seems to allow a height of any wall up to 35 feet, as it applies to any 

"portion of a building or structure". The Ord. 101-2 definition seems to allow any wall 
of a height up to 10 above 35 feet limit in Ord. 107-71 when the lot has a slope and 
the natural grade at the wall being measured is less than 10 feet below the highest 
natural grade. Do these requirements conflict and how are they applied? 

 
Correct, Ord 107-71 establishes a maximum permissible height of 35 feet for “any 
portion of a building or structure.”  It does not however provide a basis for 



establishing the elevation from which the 35 feet maximum will be based. 
 
 It is the definition of the term “Building Height” in the City’s code, which 
establishes the elevation from which the 35 feet limit is based.  
 
This definition can be found Sec. 101-2 (Building Code) Sec. and 107-3 (Zoning 
Code).  These definitions are identical in language.   
 
The City’s reviewers do not interpret Sections 101-2 or 107-3 to conflict with 
Section 107-71.  
 
Conversely, the City’s reviewers interpret sections 101-2 and 107-3 to supplement 
Section 107-71; as supported in the logic stated above. 

 
 

b. When is height setback compliance inspected, and are reference datum 
independently verified before a permit is issued? 

 
Ord. 101-2 definition of residential building height: Building height, residential. The 
vertical distance above a reference datum measured to the highest point of the 
building. The reference datum shall be selected by either of the following, whichever 
yields a greater height of the building: 
 
1.       The elevation of the highest adjoining original native ground surface within a 

five-foot horizontal distance of the exterior wall of the building when such 
original native ground surface is not more than ten feet above the lowest grade; 
or 

2. An elevation of ten feet higher than the lowest grade when the original 
native ground surface described in subsection 1 of this definition is more 
than ten feet above lowest grade. 

 
Ord. 107-71: Maximum permissible height. 
No portion of any building or structure (except a chimney, attic vent, lightning rod, or 
any equipment required by the city building code) may exceed 35 feet in height. 
Except as may be required by applicable codes, no chimney, attic vent, lightning rod 
or required equipment may extend more than three feet above the highest point of 
the following: the coping of a flat roof, the deck line of a mansard roof, or the gable of 
a pitched or hipped roof. 

 
As stated above, setbacks are verified in two ways: 1) at the time of plan review; 
and 2) immediately prior to the pour of the foundation.  Setback compliance can be 
viewed as a “horizontal” compliance verification. 
 
Conversely, height verification can be viewed as “vertical” verification.  Similar to 
the setback verification, the City’s reviewers verify height compliance during the 
plan review process.  The date is not verified at this time however.  The City’s 
reviewers rely on the survey which is conducted and sealed by a licensed land 
surveyor and the engineered civil plan which must be prepared by a licensed 



professional engineer. 
 
Further, the City does not currently have a process for verifying building height at an 
interim point in the construction process or after construction; as it does with 
verifying setback compliance. 
 
If desired, the City could implement an interim or post-construction height 
verification in the following ways: 
 
1.  Require a licensed surveyor to provide verification of the elevation of both the 
datum and the top of the form board at the time of the setback verification; and/or 
 
2) require a licensed surveyor to provide verification of the plate height of each 
floor plate at the time framing inspections; and/or  
 
3) require a licensed surveyor to provide verification of the highest point of the roof 
structure at the time of framing; and/or 
 
3) require the builder or architecture to provide as-built elevations certified by a 
licensed surveyor and/or architect. 
 
 


