
AGENDA ITEM SUMMARY SHEET  

CITY OF ROLLINGWOOD, TEXAS  

MEETING DATE: December 21, 2022  

  

Agenda Item __:  Requested legal opinion as to maximum height for residential properties - 

Ordinance 107-3 and 107-71.           

Requested legal opinion: Is the defined term "building height, residential" correctly applied to 

determine the maximum height of a residential building under Code Section 107-71 in the absence of 

use of the term in Section 107-71? 

Section 107-3 of the Rollingwood Code of Ordinances states:  

 "Sec. 107-3. - Definitions. The following words, terms and phrases, when used in this chapter, 

shall have the meanings ascribed to them in this section, except where the context clearly indicates a 

different meaning:  … 

 Building height, residential, means the vertical distance above a reference datum measured to 

the highest point of the building. The reference datum shall be selected by either of the following, 

whichever yields a greater height of the building: 

 (1)The elevation of the highest adjoining original native ground surface within a five-foot 

horizontal distance of the exterior wall of the building when such original native ground surface is not 

more than ten feet above the lowest grade; or 

 (2)An elevation of ten feet higher than the lowest grade when the original native ground 

surface described in subsection (1) of this section is more than ten feet above lowest grade." 

Section 107-71 of the Rollingwood Code of Ordinances states: 

 "Sec. 107-71. - Maximum permissible height. No portion of any building or structure (except a 

chimney, attic vent, lightning rod, or any equipment required by the city building code) may exceed 35 

feet in height. Except as may be required by applicable codes, no chimney, attic vent, lightning rod or 

required equipment may extend more than three feet above the highest point of the following: the 

coping of a flat roof, the deck line of a mansard roof, or the gable of a pitched or hipped roof." 

Related documents:     

  City Ordinance - Section 107-3 defining "building height, residential".   

 https://library.municode.com/tx/rollingwood/codes/code_of_ordinances?nodeId=PTIILADECO_

CH107ZO_ARTIINGE_S107-3DE 

  City Ordinance - Section 107-71 - Maximum permissible height. 
 https://library.municode.com/tx/rollingwood/codes/code_of_ordinances?nodeId=PTIILADECO_
CH107ZO_ARTIIDIRE_DIV2REZODIR_S107-71MAPEHE       
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