CRCRC RESIDENTIAL LIGHTING PROPOSAL

ISSUE: Resident’s Right to Privacy/Survey

APPLICATION: The proposed regulations regarding residential outdoor lighting fixtures are
applicable to within all residential zoning districts of the City however existing fixtures are
grandfathered and these proposed regulations will not apply and will not apply for interior
lighting fixtures.

OVERVIEW OF PROPOSAL:

Exemptions. The following are exempt from the provisions of this section:
(1) publicly maintained traffic control devices;
(2) street lights installed prior to the effective date of this section;
(3) temporary emergency lighting (fire, police, repair crews);

(4) lighting fixtures and illumination requirements imposed by TxDOT within TxDOT rights
of way (ROW);

(5) moving vehicle lights;

(6) navigation lights (aircraft warning beacons on water towers and wireless transmission
facilities) required by State or Federal law;

(7) signs and associated lighting that conform to the city’s sign regulations in Chapter 24;

(8) seasonal decorations with lights in place no longer than sixty (60) days; and

(9) other temporary uses approved by the City Council (festivals, carnivals, fairs, night-time

construction);

(b) General Standards. The following standards shall apply to all outdoor lighting installed after

the effective date of this section:

(1) Lighting must be shielded and aimed downward so as to ensure that the illumination is
only pointing downward onto the ground surface or into the building. No outdoor
lighting fixture shall permit light to shine off the property on which it is installed.

(2) The source of the light (the light bulb, light emitting diode, or any other light emitting
device), a refractive or non-refractive lens cover, or reflector shall not be visible in a
direct line of sight from any other property or public right of way.

(3) Lighting must have a color temperature of no more than 3000 Kelvins (K).

(4) Any lighting to illuminate driveways, buildings or other structures shall not exceed the
height of such buildings or structures, if attached thereto, or, if pole-mounted, a height
of 24 feet. All lighting shall be installed in a manner which directs or shields the light
away from nearby dwellings.



(5) Outdoor lighting shall be designed to not create or cause excessive glare onto adjacent
properties or public street rights of way.

(6) The aggregate total of outdoor lighting on any property shall not exceed 25,000 lumens
per acre or equivalent thereof for lots of less than an acre.

(7) For any location or structure not specified in paragraphs (1) through (6) above, the
Building Official shall set acceptable levels of illuminance upon request based on guidelines
established by the llluminating Engineering Society of North America (IESNA).

(8) No light or illumination that flashes, moves, scrolls rotate, scintillates, blinks, flickers,
varies in intensity or color, or uses intermittent electrical pulsations is permitted.

PURCEDURE: A review of lighting ordinances of several adjacent Cities was conducted along
with the most helpful assistance of Engineer and Rollingwood resident Jerry Fleming
regarding technical and practical application of a proposed lighting ordinance.



