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Assembly Bill No. 413 

CHAPTER652 

An act to amend Section 22500 of the Vehicle Code, relating to vehicles. 

[Approved by Governor October 10, 2023. Filed with Secretary 

of State October 10, 2023.] 

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 

AB 413, Lee. Vehicles: stopping, standing, and parking. 
Existing law prohibits the stopping, standing, or parking of a vehicle in 

certain places and under certain conditions, including within an intersection, 
on a sidewalk or crosswalk, or in front of a fire station. Existing law 
additionally authorizes local jurisdictions to, by ordinance, restrict parking 
in certain areas, at certain times, and for certain reasons, and to establish 
metered parking. 

This bill would prohibit the stopping, standing, or parking of a vehicle 
within 20 feet of the vehicle approach side of any unmarked or marked 
crosswalk or 15 feet of any crosswalk where a curb extension is present, as 
specified. The bill would, prior to January 1, 2025, authorize jurisdictions 
to orily issue a warning for a violation, and would prohibit them from issuing 
a citation for a violation, unless the violation occurs in an area marked using 
paint or a sign. 

By restricting parking in certain areas, this bill would impose a 
state-mandated local program. 

The California Constitution requires the state to reimburse local agencies 
and school districts for certain costs mandated by the state. Statutory 
provisions establish procedures for making that reimbursement. 

This bill would provide that, if the Commission on State Mandates 
determines that the bill contains costs mandated by the state, reimbursement 
for those costs shall be made pursuant to the statutory provisions noted 
above. 

The people of the State of California do enact as follows: 

SECTION 1. Section 22500 of the Vehicle Code is amended to read: 
22500. A person shall not stop, park, or leave standing any vehicle 

whether attended or unattended, except when necessary to avoid conflict 
with other traffic or in compliance with the directions of a peace officer or 
official traffic control device, in any of the following places: 

(a) Within an intersection, except adjacent to curbs as may be permitted
by local ordinance. 
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