
WAYFINDING UPDATE 

Questions from City Council (from July 15 Meeting) and 
Answers 
 
The Wayfinding committee met on Friday, July 25, to go over all the questions 
asked at the July 15th City Council Meeting. The committee was comprised of: 
Council Members Taline Manassian and Sherrie Parks, Michelle Fischer, Pam 
King, Lisa Sullivan, and Jonathan Wagner from Studio 16:19. 
 
From the discussion, the committee decided to stay with the original design as 
shown below (Question #2) and the following answers were provided: 

 
1) Will the green color be visible enough at night? Is the green reflective or just the 

letters? 

The entire front sign face, including the text, background colors, and logo design is noted 

to be printed with retroreflective sheeting per plans and TMUTCD code (See image 

below) 

As for the green color, the wayfinding sign designs and locations have been reviewed 

and approved by the local TXDOT district office. They would not approve if they were not 

visible at night. 

 

  

2) What if we made the green the dark blue? 

We had different versions made to see the visibility and look of the different color 

combinations (including all blue, removing the color green from the design). The 

committee decided to keep the original design. This was based on TxDOT’s approval that 

the sign will be seeable at night. It was also based on that the original design includes all 

the brand colors and that the original design works with and complements the Parks 

signage (that uses green).   



 

  

3) How far from the road are the signs? They look too close in the mock-ups. 

Per TXDOT details shown on page 18 in the sign package (SMD(GEN)-08), sign location 

is indicated on the width of the paved shoulder. The mockups in the package are 

schematic for site context and final locations of the signs will be field located and verified 

by the contractor based on the TXDOT guidelines provided in the package.  

 

 

 



4) Do they need to be this tall?  

Per TMUTCD (shown below and above), the minimum clearance height of a roadway 

sign must be 7 feet from the bottom of the sign to the elevation of the edge of the 

roadway.  

The sign size is determined by the 6” letter height requirement and the destinations being 

shown. Per TMUTCD and TXDOT guidelines, 6” minimum lettering is required for 

legibility in a vehicular context. This was also verified and approved by the local TXDOT 

district office. 

All the existing roadway signs in the City, within the TXDOT right of way, abide by these 

guidelines. While at a pedestrian scale these signs may appear large and tall, they are 

scaled appropriately to a vehicular scale with the surrounding context.  

 TMUTCD SECTION 2A.18.04 MOUNTING HEIGHT 

 

 TXDOT WAYFINDING GUIDELINES SECTION 5C 

 

 TMUTCD TABLE 2D-2 MINIMUM LETTER HEIGHTS 

 

 

5) Does the height of the signs fit within our Sign Ordinance? Do the signs comply with 

the ordinance?   Yes.  

Here are some of the parts of the Sign Ordinance that apply to the wayfinding signs: 

Directional signs. Any sign with on a property zoned or used for a commercial purpose that includes 
directional information to the site of the sale, rent, or lease of goods, services, or property.  



Government sign. A government sign is a sign that is constructed, placed, or maintained by the federal, 
state, or local government or a sign that is required to be constructed, placed, or maintained by the 
federal, state, or local government, including a water district, either directly by the governmental entity 
or to enforce a property owner's rights. Local government includes any political subdivision including the 
county, the city, the school district, the water district, or an emergency services district.  

Sec. 26.01.004. Prohibited signs. 

(b) Signs which cannot be expressly authorized include:  

(1) Signs, except government signs, located in or projected over any public right-of-way or across 
the public right-of-way line extended across a railroad right-of-way, except when attached to 
and projecting no more than 18 inches from a building wall legally located at or near the right-
of-way line in the city limits or in the ETJ.  

(7) Signs, other than flagpoles, that are taller than 15 feet.  

(8) Signs that are attached to any utility pole or wire, traffic sign, or public easement or are placed 
on government-owned property unless placed by written permission of the governmental 
entity.  

Sec. 26.01.005. Authorized signs without a separate permit. 

The following signs authorized under this section are authorized in every zoning district or property in 
the ETJ without a permit, unless specifically required below:  

(1) Government signs including signs placed by the city, county, state, or federal governing in their 
governmental capacity which are not otherwise prohibited.  

(2) Traffic-control devices that are erected and maintained to comply with the Texas Manual on  

Uniform Traffic-Control Devices.  

 

6) It really doesn’t fit with the look and feel of our downtown area.  

Signage placed along TxDot roadways must comply with TxDOT regulations. These 

guidelines govern everything from the size and shape of the sign to font, colors, and 

materials used. Because these are on TxDOT roadways, and not our private property, we 

have to follow their guidelines. While we aim for visual consistency throughout our 

community, these regulatory limitations are outside our control. So, we try to match our 

brand, with our colors and logos, but we are limited in what it can look like. 

Parks signs do not have to follow our guidelines, as they are on our property. 

 

7) Is there a more decorative pole or other pole options for these?  



Similar to the answer above, we are limited to what we can do. 

Per TXDOT details (SMD(SLIP-2)-08) included in the package and TMUTCD guidelines, 

all post-mounted roadway signs are required to be supported on a breakaway/slip base. 

This is a safety feature that allows signposts to break away from their base if a vehicle 

crashes into it, minimizing the severity of the crash. Based on our previous experience 

and research, there are limited types of poles that are designed to fit into the breakaway 

base. Therefore, we have opted to use the recommended schedule 80 post, per the 

TXDOT detail, with a black powdercoat/paint to provide a more polished finish. 

 

 TMUTCD SECTION 2A.21.01 POSTS AND MOUNTINGS 

 

Note From Lisa Sullivan: I may have confused City Council. The pictures of the signs below (on 

the left) that were in my presentation are most likely on City Property, not TxDOT wayfinding 

signs. The photo on the right is more in line with TxDOT wayfinding. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Also note that other wayfinding signs, such as Kyle’s below, that are on TxDOT 

roadways, are most likely noncompliant with TxDOT guidelines and were not approved by 

TxDOT. The letters are too small, the signs are too small. 



 

 

8. What are the height and sign area of off-premises directional signs that have been 

approved by the City? 

Off-premises directional signs approved by the City through a Master Sign Plan: 

Belterra Residential: 6’ height; 3’ 4” width; A few inches above ground; 26 square feet area. 

Belterra Commercial:  8’ 10” height; 6’ 10” width; Monument style; 60.30 square feet area. 

Big Sky Residential: 6’ 8” height; 3’ 8” width; 2 feet above ground; 24.48 square feet area. 

Cannon Ranch Residential: 6’ height; 3’ 8” width; 1’ 2” above ground; 22.02 square feet area. 

Compared to City Wayfinding: 13’ 2”height; sign face is 6’ height by 6’ 7” width; 7 feet above 

ground; 39.48 square feet area. Two signs only directing to Charro Ranch Park: 10’ 6” height  

and 23.03 square feet area. 

 

 

 

 

 

 


