
MEMO 
 

 
To:   Mayor Santini & City Council 
From:   Randy Mannino and David Hardegree 
Date:   February 23, 2021 
 
 
Re: Text Amendment T21-01. Fences and Walls revisions, Sec. 4.16 of 

the Zoning code 
 
 
The purpose of this text amendment is to clarify the location and appropriateness of the use of 
chain link fences for properties within the city limits.  The Planning and Development Department 
has received numerous calls and requests for clarification on the use of chain link fences in side 
and rear yards.  The current ordinance language is vague and suggests chain link fences may only 
be approved with a variance.  Property owners have argued that this creates an undue burden if 
the fence is desired for side and rear yards. 
 
The text amendment clarifies that chain link fences are allowed by right in side and rear yards.  
Chain link fences in front yards will still require a variance as will increases in front yard fence 
height above 4 feet.  
 
ABC Fence Company, Bartow Fence Company and Cartersville Fence Company were provided 
the text amendment and asked to comment.  As of 3-1-21, only ABC Fence Company had 
responded with no comments. 
 
 
Existing ordinance.  Chapter 26, Zoning. Sec. 4.16, Fences and Walls: 
 

No fence or wall shall constitute an obstruction to the vision for or create a hazard to vehicular traffic. In 
all residential zoning districts, fences and/or walls shall not exceed four (4) feet in height in a front yard and 
shall not exceed eight (8) feet in height in a side or rear yard. In all commercial zoning districts, fences and/or 
walls shall not exceed eight (8) feet in height in a side or rear yard.  

In all residential and commercial zoning districts, any fence or wall which extends into the front yard 
shall be ornamental or decorative, and shall not be opaque. Any such fence or wall may be constructed of 
brick, stone, wood, wrought iron, split rail, or other decorative material as approved by the zoning 
administrator; provided that no fence or wall shall be constructed of exposed concrete block, tires, junk or 
other discarded materials, with the following exceptions:  

1.  Chain-link fencing material may be used with prior approval of a variance by the board of zoning 
appeals.  

2.  For a corner lot or double frontage lot in a residential zoning district, a screening or opaque fence 
may be installed to the rear of the principal structure at a maximum of eight (8) feet in height provided 
that the fence shall be located behind the required front yard setback and shall not be located 
adjacent to or abutting a collector or arterial street.  

3.  The fencing standards as stated in this section shall not apply to fencing for detention ponds.  



In all residential and commercial districts, razor wire (ribbon) shall be prohibited. In all residential and 
commercial districts, no retaining wall shall be constructed of exposed concrete block.  

 
 
(Proposed Amendments in Red and underlined )Sec. 4.16. - Fences and Walls.  
 

A. In all zoning districts: 

1. No fence or wall shall constitute an obstruction to the vision for or create a hazard to 
vehicular traffic.  

2. No fence or wall, including retaining walls, shall be constructed of exposed concrete 
block, tires, junk or other discarded materials. 

3. The fencing standards as stated in this section shall not apply to fencing for detention 
ponds.  

4. The wall standards as stated in this section shall not apply to retaining walls approved by 
the plan review process for planned developments.  

 

B. In all residential and commercial zoning districts: 

1. Any fence or wall which extends into the front yard shall be ornamental or decorative, 
and shall not be opaque.  Any such fence or wall may be constructed of brick, stone, 
wood, wrought iron, split rail, or other decorative material as approved by the zoning 
administrator.  

2. Fences and walls shall not exceed four (4) feet in height in a front yard and shall not 
exceed eight (8) feet in height in a side or rear yard. 

3. Chain-link fencing material may be used in the front yard with prior approval of a 
variance by the board of zoning appeals. No variance is required if chain link fencing 
material is used in a side or rear yard.  

4. For a corner lot or double frontage lot, a screening or opaque fence may be installed to 
the rear of the principal structure at a maximum of eight (8) feet in height provided that 
the fence shall be located behind the required front yard setback and shall not be located 
adjacent to or abutting a collector or arterial street.  

5. Razor wire (ribbon) shall be prohibited.  

 

C. In all industrial zoning districts: 

1. Fences or walls shall not exceed (8) feet in height in front, side and rear yards. 
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Ordinance no.______ 
 
Now be it and it is hereby ordained by the Mayor and City Council of the City of Cartersville, that 
the CITY OF CARTERSVILLE CODE OF ORDINANCES. CHAPTER 26 – ZONING, ARTICLE IV – 
GENERAL PROVISIONS, SECTION 4.16. – FENCES AND WALLS is hereby amended by deleting 
the section in its entirety and replacing it as follows: 
 

1. 
 
Sec. 4.16. - Fences and walls.  

A. In all zoning districts: 

1. No fence or wall shall constitute an obstruction to the vision for or create a hazard to 
vehicular traffic.  

2. No fence or wall, including retaining walls, shall be constructed of exposed concrete 
block, tires, junk or other discarded materials. 

3. The fencing standards as stated in this section shall not apply to fencing for detention 
ponds.  

4. The wall standards as stated in this section shall not apply to retaining walls approved 
by the plan review process for planned developments.  

 

B. In all residential and commercial zoning districts: 

1. Any fence or wall which extends into the front yard shall be ornamental or 
decorative, and shall not be opaque.  Any such fence or wall may be constructed of 
brick, stone, wood, wrought iron, split rail, or other decorative material as approved 
by the zoning administrator.  

2. Fences and walls shall not exceed four (4) feet in height in a front yard and shall not 
exceed eight (8) feet in height in a side or rear yard. 

3. Chain-link fencing material may be used in the front yard with prior approval of a 
variance by the board of zoning appeals. No variance is required if chain link fencing 
material is used in a side or rear yard.  

4. For a corner lot or double frontage lot, a screening or opaque fence may be installed 
to the rear of the principal structure at a maximum of eight (8) feet in height provided 
that the fence shall be located behind the required front yard setback and shall not be 
located adjacent to or abutting a collector or arterial street.  

5. Razor wire (ribbon) shall be prohibited.  

 

C. In all industrial zoning districts: 

1. Fences or walls shall not exceed (8) feet in height in front, side and rear yards.  
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2. 

It is the intention of the city council and it is hereby ordained that the provisions of this 
ordinance shall become and be made a part of the Code of Ordinances, City of Cartersville, 
Georgia.  
 
BE IT AND IT IS HEREBY ORDAINED 
 

     FIRST READING:        _______________________ 
     SECOND READING: _______________________ 

 
 
       __________________________________ 
       MATTHEW J. SANTINI, MAYOR 
 
 
ATTEST: _______________________________ 
      JULIA DRAKE, CITY CLERK 


