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On October 27, 1998, the State of South Carolina Department of Revenue issued SC Revenue 
Ruling #98-22 that specifically addresses the use of State Accommodations Tax funds. This is an 
official advisory opinion, is provided as guidance, and shall remain in effect until superseded or 
modified.  
 
A category of tourism-related expenditures is Facilities for Civic and Cultural Events. Within the 
category, the following is addressed: 

Under Code Section 6-4-10(4)(b)(3), monies in the Tourism-related Fund can be used for 
the construction, maintenance and operation of facilities for cultural and civic activities 
including construction and maintenance of access and other nearby roads and utilities 
for the facilities. Eligible expenditures under this category can include the costs incurred 
in building a civic center, a museum, or a coliseum. Tourism-related monies can also be 
used to fund the continued operation of such facilities including management fees or to 
pay the salaries of those who work at the facility, as well as the cost of repairs and 
necessary additions to such facilities. Please note, the facility must enhance the ability of 
the county or municipality to attract and provide for tourists and cannot provide a purely 
local function or benefit. 

 
Question 19 within the Revenue Ruling: Can Accommodations Tax Funds be used to fund local 
government salaries? 
ANSWER: As a general rule, no unless the county or municipality can show that the employee’s 
position is necessary to attract or provide for tourists. Additionally, since these employees are 
providing a county or municipal service, the salary or wage must: (a) be for services that would 
normally not be provided by the county; (b) the county or municipality must have a high 
concentration of tourism activity; and (c) the amount of Tourism-related Funds spent on the salary 
or wages must be based on the estimated percentage of costs attributable to tourists. To the 
extent that only a portion of the employee’s salary or wages meets the requirements listed above, 
only that portion of the salary or wages that would satisfy these requirements may be paid for 
out of Tourism-related Funds. If a staff person’s entire time is not devoted to the promotion of 
tourism or the furnishing of services to tourists, the Department would expect the employee and 
the county or municipality to determine the amount of time the employee devotes to tourism and 
to treat an appropriate amount of the employee’s salary as a tourism-related expenditure. For 
example, Tourism-related Funds could not be used to pay for the mayor’s salary even if a portion 
of his time is spent on tourism matters, since this is a position that would need to be filled, whether 
or not the municipality had any tourism activity at all. 
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Question 22 within the Revenue Ruling: Can Tourism-related Funds be used to fund buildings or 
operations for the local chamber of commerce? 
ANSWER: As a general rule, no. Chambers of commerce usually benefit the local members and 
are not designed to accommodate or benefit tourists. However, if the local chamber of commerce 
operates the Visitor’s Bureau or Visitor’s Center it may be possible that Tourism-related Funds 
could be used for the operations of the Visitor Center. 
 
Further clarification from TERC related to SC Code Section 6-4-20(4)(b)(3) specifically states, 
“Such expenditures must be of such a percentage of the total expenditures that they do not exceed 
the percentage of tourists expected to attend the events in relation to the total expected 
attendance. Reimbursement of salaries is not a permitted use of A-Tax funds under this 
subsection.” 
 
Staff recommends the following for ATAC’s consideration:  

 Adding personnel expenses, to include salaries and wages, as ineligible tourism-related 
expenditures to the Notes and Guidelines section of the Town of Bluffton’s 
Accommodations Tax Application.  

 Capping operational expenditures related to cultural and civic facilities to no more than  
25% annually or at the documented annual percentage of tourist attendance, whichever 
is less, with the maximum annual amount not to exceed $50,000. 
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